Geschiedenis van de ‘Portugese’ cementtegel

Hoe het begon:

Het begon in het jaar  711 na C, toen vielen de Moren Spanje binnen, vooral in de bouwkunst heeft de eeuwenlange overheersing zijn sporen achtergelaten.

Cementtegels met levendige kleuren en patronen

Pas toen in 1492 de Moren definitief uit Spanje zijn verdreven raken de kleurig gedecoreerd cementtegels  uit de gratie. In de 19e eeuw komt daar weer verandering in door archeologische opgravingen in Europa die de interesse opwekken in de eeuwenoude beschaving; levendige kleuren en patronen die gebaseerd zijn op geometrie, kaligrafie, bloemen en planten.

Cementtegels erg populair bij de ‘high society’

Aan het eind van de 19e eeuw zijn de cementtegels erg populair bij de ‘high society’ van Barcelona. Vooral Antonio Gaudi speelde hier een grote rol in. Net zoals vele collega’s ontwerpt Gaudi zijn eigen cementtegel; een appelgroene zeshoekige tegel!  

Bakermat van de cementtegels

De bakermat van cementtegels ligt in Engeland, Frankrijk en België en dus niet in Portugal! Door de wereldtentoonstellingen ( o.a. Parijs 1867) werden de cementtegels verspreid over de hele  wereld. Hieruit verspreiden de tegels zich over de voormalige Europese Koloniën en uiteindelijk zijn ze in alle uithoeken van de wereld te vinden.

Het einde van de cementtegels

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de gedecoreerde cementtegel  nagenoeg volledig;  tapijt, linoleum en marmoleum, die toen snel aan populariteit wonnen, waren strakker van ontwerp en kleurstelling. Daarmee kwam een eind aan de bloeitijd van de gedecoreerde cementtegel. Enkel in diverse lagelonenlanden bleef de techniek van de ingelegde cementtegel tot op vandaag behouden.

Vraag naar authentieke producten neemt toe

Aan het begin van de 21e eeuw, neemt de vraag naar authentieke en duurzame producten toe. En dus ook naar de cementtegels, die in Nederland bekend zijn geworden onder de naam Portugese tegels, Cementtegels, Patroontegels of mozaïektegels.

Beste cementtegels uit Vietnam

Cementtegels worden in veel landen nog gemaakt; Marokko, Spanje,  Portugal en Tunesië. Maar de beste fabrieken staan toch echt in Vietnam. Daar hebben ze de techniek opnieuw leven in geblazen, door de kennis te bundelen in echte fabrieken.  Ze zijn gegroeid van kleine ateliers naar tegelfabrieken met een constante kwaliteit in pigment en grondstoffen.

Cementtegels anno nu

Door de opkomst van de keramische patroontegels, zeg maar de gebakken variant van de cementtegel, zien we de verkoop wat teruglopen, maar er is nog steeds veel vraag naar de handgemaakte cementtegel die na jaren een geweldig gaaf patina krijgt waar geen keramische variant tegenop kan. Ook is er een enorme keuze in motieven en formaten. Een cementegel kan een leven mee gaan mits je de tegel goed behandelt en onderhoudt. Koop je cementtegels dus altijd bij een specialist.

👉Shop hier je cementtegels!

Laat een reactie achter